sobota 20. září 2014

Jak se mělo na podzim změnit Mariánské náměstí

Výřez z koordinační situace aktuálnější verze
Úplnou dokumentaci naleznete v ARCHIVU ZAKÁZEK pod ID 14039 ZDE*

Ještě tento rok měla projít křižovatka na Mariánském náměstí poměrně levnou přestavbou, nikdo se však nepřihlásil do výběrového řízení na zhotovitele. Oproti původní verzi, kdy mělo být zakázáno levé odbočení z ulice Na Sadech do Husovy, byl projekt pozměněn.

     Buspruh již nepokračuje až do zastávky Poliklinika Sever, protože v projektu se nepočítá (ani nepočítalo) s rozšířením vozovky na úkor parku. Původně mělo být uspořádání jízdních pruhů Na Sadech 1 směr Pražská a Husova + 1 směr Rudolfovská + 1 buspruh směr Rudolfovská, nyní je však v plánu 1 směr Pražská + 1 směr Husova + 1 směr Rudolfovská. Buspruh bude nově končit na křižovatce s ulicí 28. října, kde bude umístěn preferenční semafor, jako je již na zastávkách Evžena Rošického a Senovážné náměstí – pošta. Na druhé straně křižovatky tedy bude uspořádání 1 pruh směr Pražská + 1 pruh směr Husova + 1 pruh směr 28. října + 1 pruh směr Rudolfovská a Krajinská + 1 buspruh směr Rudolfovská.


Původní záměr
Úplnou dokumentaci naleznete v ARCHIVU ZAKÁZEK pod ID 14039 ZDE*

     Na pražské bude nově vozidlům MHD umožněna jízda MHD směrem Rudolfovská i pravým jízdním pruhem, z kterého plynule navážou na buspruh. Jak by to fungovalo v praxi ještě není jisté, ale pravděpodobně by docházelo k následujícím situacím:
  1. Oba dva jízdní pruhy dostávají zelenou, na přechodu přes Husovku nejsou chodci, MHD jede souběžně s ostatními vozidly jedoucími v levém pruhu, ta dostávají na další křižovatce (s ulicí 28. října) červenou, na rozdíl od MHD. Po projetí vozidel MHD dostávají zelenou ostatní vozidla.
  2. Oba dva jízdní pruhy dostávají zelenou, na přechodu přes Husovku jsou chodci, směr doprava a MHD i rovně stojí, levý jízdní pruh jede. Po uvolnění přechodu mohou autobusy a trolejbusy pokračovat rovně, na křižovatce s 28. října dostávají „zelenou“, zatímco ostatní stojí.
Schéma fází semaforů pro původní verzi
Úplnou dokumentaci naleznete v ARCHIVU ZAKÁZEK pod ID 14039 ZDE*

     Z úpravy v opačném směru řidiči naopak vytěží, neboť budou moci jet najednou jak směr od Husovy, tak od ulice Na Sadech. Chodci se měli dočkat lepšího ostrůvku na přechodu přes Husovu, který měl být přesunut blíže křižovatce.

     V Husově ulici bude nově uspořádání 1 pruh směr Dlouhý most + 1 pruh směr Pražská + 1 pruh směr Na Sadech + 1 buspruh směr Na Sadech, bude tedy zrušen parkovací pruh. I zde bude umístěn semafor pro MHD, který umožní přednostní vyjetí vozidel hromadné přepravy pravděpodobně tak, aby ostatní vozidla nemusela zastavovat o pár desítek metrů dál na křižovatce s tř. 28. října.

     Na Husově třídě přibyde ještě 2 semafory, a to u přechodů na křižovatce s ulicí Jaroslava Haška, kde budou oba světelné. Byť se to může zdát jako další brzda, ve skutečnosti to zlepší plynulost provozu, neboť se chodci nebudou plést pod kola autům přijíždějícím z obou stran, samozřejmě pouze v případě, že dojde k synchronizaci. Zároveň budou zrušeny oba přechody v ulici J. Haška, nahradí je místa pro přecházení. Nově nebude možné odbočit směrem od dlouhého mostu doleva do ulice Jaroslava Haška, uspořádání jízdních pruhů mělo být na straně směrem k Dlouhému mostu 1 pruh směr Dlouhý most + 1 pruh směr Mariánské náměstí + 1 buspruh s možností odbočit doprava, na straně směrem k Mariánskému náměstí 1 pruh směr Dlouhý most a odbočení doprava + 1 pruh pro odbočení doleva + 1 pruh směr Mariánské nám. + 1 buspruh směr Mariánské náměstí.


Možná budoucí podoba křižovatky Husova X Jaroslava Haška
Úplnou dokumentaci naleznete v ARCHIVU ZAKÁZEK pod ID 14039 ZDE*

     Dále měly být všechny přechody zkráceny o šířku parkovacích pruhů a vybaveny vodícími linkami a dlažbou pro nevidomé. Přechod směrem k Dlouhému mostu na křižovatce s Resslovou ulicí měl být zrušen.


Stávající stav

*Pro přístup k dokumentům musíte být zaregistrováni na www.egordion.cz. Jak to udělat se dočtete ZDE. Registrace vám umožní kromě přístupu k zajímavým informacím i možnost přihlásit se jako zhotovitel třeba i této zakázky, bude-li se opět někdo hledat.

Zdroje: mapy.cz; egordion.cz

1 komentář:

  1. A což udělat na Mariánském nám. 3-ramenný KRUHÁČ: Husovka +na Sadech +Pražská
    a zakázat výjezd z tř.28.října- do ktererj by byl pouze vjezd ze Sadů.
    Kruháč by mohl být 2-proudý a z Husovky pro BUSy jeden přímý pruh Husovka-SADY.
    -
    Případně ohnout tu tř.28.října na kruháč a moh by být případně 4-ramenný...

    OdpovědětVymazat